شورای پنجم
-
اعتراض به فروش املاک و اراضی در بودجه ۹۷
سالاری: «رقم ۸۰۰ میلیارد تومانی پیشنهادی تحت عنوان سود حاصل از فروش دارایی های ثابت همان فروش املاک است.
در دوره مدیریت شهری گذشته با عناوین مختلف املاک و اراضی شهر به فروش رفت و آنچه در این بند آمده همان روش گذشته است که مورد انتقاد بود. املاک و اراضی ارزشمند شهر که برای همیشه تاریخ می توانست برای شهر درآمد ایجاد کند را از دست دادیم و اکنون دوباره همان موضوع تکرار می شود.»
-
مخالفت سالاری با طرح ترافیک جدید
محمد سالاری دربررسی لایحه شهرداری تهران در خصوص تعیین نرخ عوارض تردد وسایل نقلیه در محدوده مرکزی شهر تهران در سال ۹۷ به دلیل عدم رعایت شأن پارلمان شهری، با تصویب زودهنگام این طرح مخالفت کرد.
محمد سالاری: «از آنجاییکه هرگونه تغییر در نحوه ورود وسایل نقلیه به محدوده شهر تهران هم ذینفعان شهر و هم آحاد مردم و سازمان ها و نهادها را تحت تاثیر قرار می دهد، این طرح نیازمند بررسی جامع تر آن هم مبتنی بر پیوست های مطالعاتی است واینکه در فرایند بررسی و تصویب مکررا اعلام شود که شورای ترافیک اختیار لازم را دارد و شورای شهر اختیاری ندارد به هیچ عنوان پذیرفته نیست.» -
حفر تونل از زیر زمین یا زیر معبر، حق عمومی شهر و حق مردم است و کسی نمیتواند برای ایجاد تسهیلات شخصی خود چنین اقدامی را انجام دهد.
براساس قانون نمیتوان برای مجموعه شخصی، تسهیلاتی را این چنین ایجاد و حفاری کرد، باید مجوز قانونی آن باشد که در این زمینه نیست.
احداث به اصطلاح پل هوایی از فراز ساختمانهای دیگر و استفاده از پلاک و معابر دیگر ساختمانها، اساساً غیرقانونی است، چرا که مجتمع پالادیوم یک ساختمان خصوصی است، اگر دولتی بود وضعیت فرق میکرد.
ما تازه متوجه این تخلفات شدهایم، از شهرداری مجوز حفر تونل را گرفته و برای دریافت مجوز جهت ایجاد پل هوایی که دو ساختمان را به هم متصل کند، به تازگی مراجعه کرده و یکسری اقدامات انجام داده که به ما اطلاع داده شد و ما نسبت به آن اعتراض کردیم. -
تخلفی در منطقه ۲۲ تهران در جریان احداث و صدور پروانه پروژه خیابان طبیعت در نزدیکی دریاچه شهدای خلیجفارس رخ داده. در این پروژه پس از احداث ۱۰ طبقه صدور پروانه انجام شده که این تخلف در تهران بی سابقه بوده است، همچنین در پروژه دیگری در منطقه ۲۲ شاهد تخلف ۲۰ هزار متری در احداث بنای مسکونی بودهایم.
#منطقه_۲۲
-
منطقه ۲۲، آشفته ترین منطقۀ تهران
متاسفانه منطقه ۲۲ یکی از آشفتهترین مناطق ۲۲ گانه شهر تهران محسوب میشود و امروز به الگویی برای محدودهای که ضوابط طرح جامع و تفصیلی در آن رعایت نشده، بدل شده است. در این موضوع بنده به عنوان فردی که چهار سال در شورا حضور دارم، مقصرم. مجموعه مدیران شهری و شورای عالی شهرسازی و معماری و حتی نخبگان شهرسازی نیز در این موضوع مقصر هستند. چرا که باید این مشکلات را به دغدغه تبدیل میکردیم و از وقوع آنها جلوگیری میکردیم. بیتردید کار بسیار مشکل شده، در حقیقت اداره شهر تهران که افکار عمومی نیز متوجه سختی آن شدهاند و مسئولین نیز آن را مطرح کردهاند، امروز به وضوح مشاهده میشود.
#منطقه_۲۲
#تخلفات_ساختمانی
#مدیریت_شهری
#شهرسازی -
روشن شدن تکلیف دفاتر خدمات الکترونیک
در سال ۷۸ طی مصوبه ای شورای شهر تهران تصمیم گرفت ارائه خدمات فنی ساختمان ها را به بخش خصوصی و شرکت های ذیصلاح برونسپاری کند، فلسفه اصلی چنین مصوبه ای این بود که اولا این تصدی گری ها به بخش خصوصی واگذار شود، دوم اینکه تالی فاسد و فضای رانتی که در حوزه شهرسازی مناطق ۲۲گانه شهرداری ایجاد شده بود و اعتراضات مردم را در پی داشت از بین برود، سوم اینکه تعداد بسیار زیاد نیروی انسانی که در شهرداری جمع شده بود تعدیل شود و نهایتا اینکه ارائه خدمات صدور پروانه که ۹۰ درصد مراجعات مردمی به حوزه شهرداری است توسط بخش خصوصی و در فضای رقابتی انجام شود.
طی سال های گذشته دفاتر زیادی اقدام به تخلفات گسترده کرده اند اما همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند و هیچ کمیته انضباطی برای رسیدگی به تخلفات آن ها تشکیل نشده است.
قرار بود با ایجاد دفاتر خدمات الکترونیک شهر نیروهای شهرداری در این حوزه تعدیل شوند، نه تنها نیروهای شهرداری کاهش پیدا نکرد که چندین برابر هم شد و از طرفی ۱۸۰۰ نفر نیرو هم در این دفاتر مشغول شدند و اکنون مردم که قبلا صرفا به شهرداری ها مراجعه می کردند اکنون باید هم به دفاتر و هم به شهرداری ها مراجعه کنند که موجب ناراحتی شهروندان شده است.از شهردار تهران می خواهیم که در این خصوص هرچه سریعتر تعیین تکلیف کند.
#تخلفات_شهرداری -
نوع بهره بردای از مال ها توسط شهرداری مشخص شود
شهرداری ها هنگام ارائه مجوز به مجتمع های خدماتی و اداری نوع بهره برداری این مجموعه ها را با توجه به نیازهای هر منطقه و محله مشخص کنند. مال ها و مجتمع های تجاری چند منظوره که امروز به عنوان یک تهدید برای شهر مطرح می شوند در اصل باید یک فرصت برای شهر محسوب شوند.
بر اساس طرح تفصیلی شهرداری تهران می بایست ظرف یکسال مجموعه های تجاری،اداری و خدماتی هر محله و منطقه را احصاء و کمبودهای خدماتی و اداری را مشخص می کرد تا زمانی که شخصی برای دریافت مجوز مال اقدام میکند شهرداری نوع بهره برداری آن را مشخص کند اما متاسفانه امروز این تشخیص براساس سلیقه مالک است که امیدواریم بتوانیم این مساله را اصلاح کنیم.
-
نگاه ما به بودجۀ ۹۷ باید نگاه به آینده باشد
شورای پنجم و شهردار هنوز شناخت کافی از اینکه احکام برنامه در چه حوزه ای اجرایی شده و کدام حوزه اجرا نشده است ندارند و اگر بخواهیم این برنامه را ذیل برنامه دوم ۵ ساله بنویسیم قطعا آینده خوبی نخواهد داشت لذا من معتقدم این برنامه باید ضمن اینکه نگاهی به برنامه پنج ساله دوم دارد ، نگاهی هم به برنامه های ما در آینده یعنی برنامه ۵ ساله سوم داشته باشد. لذا از آنجاییکه برنامه دوم اجرایی نشده و بودجه ها بر اساس سلایق مدیران تخصیص داده شده باید قید تبعیت از برنامه ۵ ساله دوم را از این لایحه حذف کنیم.
-
وقتمان را با گذشته خیلی هدر ندهیم
یکی از رویکردهای اساسی شهر تهران در اصل نگاه رو به آینده و اصلاح امور است، نه اینکه همه زمان شورای شهر تهران را در گرو شخم زدن صرف گذشته هدر دهیم.
اگر گذشته را واکاوی کرده ایم و به تحقیق و تفحص پرداخته ایم، استراژی ما این است که بخش اندکی از وقتمان صرف این امور شود و میخواهیم به عنوان یک شناخت از واقعیت موجود برای اصلاح آینده بهره گیریم.#چی؟
-
پرده برداری از تخلف گسترده در قطع درختان
در ملکی واقع در منطقه ۵ شهرداری تهران به مساحت ۴۷ هزار و ۸۷۱ متر مربع که متعلق به یکی از تعاونی های مسکن شهرداری تهران است، بدون استعلام در رابطه با فضای سبز زمین، مجوز ساخت و ساز صادر شده است.
پروانه ساختمان سال ۹۲ صادر شده و سال ۹۴ پس از درخواست مالک برای دریافت گواهی عدم خلاف، موضوع مورد بررسی قرار گرفته است.
در پی بررسی های کمیسیون ماده ۷ در ملک مشخص شد که ۴۷۹ درخت در زمین وجود داشته و قبل از صدور پروانه درختان از میان رفته اند.
مالک ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون بابت قطع درختان جریمه شده همچنین مقرر شده ۲ برابر بن درختان قطع شده، درخت جدید کاشته شود.
همچنین قرار شده ۱۵ درصد عرصه ملک تبدیل به فضای سبز شود.
کمیسیون ماده ۷ درخواست کرده که سازمان بازرسی به موضوع تخلف های صورت گرفته ورود پیدا کند تا مدیران وقت مورد بازخواست قرار گیرند. -
انتقاد سالاری به عدم هماهنگی معاونان شهردار با شورای شهر
معاون شهردار بدلیل حضور در جلسهای دیگر در جلسه حضور ندارند، اما در شورای شهر تهران مرسوم نبوده که شورا وقتش را با معاون شهردار هماهنگ کند.
او ادامه داد: همکاران در شهرداری باید وقت خود را با شورا تنظیم کنند و در جلسات حضور یابند. روال شورا باید طی و شان شورا حفظ شود. -
میدان بهارستان ثبت ملی شده است و بر اساس این ثبت هر گونه عنصری که در محدوده این میدان قرار است نصب و ایجاد شود باید با نظر سازمان میراث فرهنگی و شورای شهرتهران و مبتنی بر قواعد معماری و شهرسازی و میراثی باشد اما متاسفانه هیچ کدام از این موارد رعایت نشده است .
آن ها می گویند که نصب این موانع عمودی و دیوارکشی بارویکرد پدافند غیرعامل و برای صیانت و حفاظت امنیتی از ساختمان مجلس صورت گرفته است اما باید گفت که این اقدامات امنیتی می توانست مبتنی بر نظرات کارشناسی میراث فرهنگی و شهرداری تهران و رعایت اصول و قواعد مربوطه انجام شود که متاسفانه چنین اقدامی صورت نگرفته است.
یکی دیگر از موارد عینی عدم رعایت قانون توسط مجلس ، بارگذاری های مجاورت مجلس که هم در حریم مجلس مشروطه ، مسجد سپهسالار و مدرسه عالی شهید مطهری و هم حریم میدان بهارستان است . -
تشکیل کمیتۀ ویژه اجرای مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان
با توجه به اینکه یکی از مهمترین چالش های کلانشهرهای کشور از جمله تهران موضوع رعایت اصول ایمنی در ساختمانها است (چه آنها که در گذشته احداث شده اند و چه آنهایی که در حال احداث هستند ) لذا شورای شهر تهران و کمیسیون شهرسازی و معماری شورا در دوره پنجم اجرای مباحث ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان را در اولویت کار خود قرار داده است.
مبحث ۲۲ در اصل به نگهداری ساختمان ها پس از اجرا و اتمام اشاره دارد . مبحث ۲۲ در سال ۹۲ که همزمان با آغاز به کار دولت آقای روحانی بود در وزارت راه و شهرسازی تدوین و ابلاغ شده ولی در اجرا دارای اشکالاتی است. از جمله این اشکالات اینست که آیین نامه های تدوین شده ذیل این مبحث به صورت دقیق و شفاف مسئولیت هر یک از سازمانها و نهادها و ذینفعان اعم از مالکین و مستاجرین در خصوص نگهداری و ایمنی ساختمان را مشخص نکرده است.#ساخت_ و_ساز
-
نوسازی بافت فرسوده و تغییر در مصوبه برج باغ برای حفظ باغات
از اولویتهای کمیسیون معماری و شهرسازی شورای پنجم نوسازی بافتهای فرسوده تهران است و امیدواریم در این دوره با تعامل مناسبی که بین مدیریت شهری، دولت و مجلس وجود دارد بتوانیم تسهیلات بیشتری در کنار بستههای تشویقی موجود نظیر بخشودگیهای عوارض دست پیدا کرده و شاهد اتفاقات خوبی در حوزه نوسازی بافتها فرسوده باشیم. یکی دیگر از اولویتهای ما بازنگری در قانون برج باغها بهمنظور حفاظت از باغات باقیمانده شهر تهران، ساماندهی سیما و منظر شهری، توسعه پیادهراهها و خاتمه دادن به محوریت استفاده از خودرو در شهر، صیانت از بناهای تاریخی و میراثی، توسعه عرصههای عمومی و تفرجگاهی است.
-
مسئولیت سنگین در قبال بافت فرسوده
ما در این زمینه مسئولیت سنگینی داریم، در واقع همه مجموعه های مرتبط مسئولیت خطیری دارند. متاسفانه ما هنوز شاهدیم در حوزه ساخت و ساز همه مردم بدون هیچ پیش نیازی می توانند ورود کرده و به ساخت و ساز اقدام کنند. قسمت عمده سرمایه ملی در این حوزه به کار بسته می شود و قطعا ورود به آن نیاز به پیش نیازهایی دارد و باید توسط متخصصین این حوزه این امر صورت گیرد.
یکی از مهمترین چالش های شهرسازی ما در کل کشور به ویژه کلان شهر تهران چالش گستردگی بافت های فرسوده است. در شهر تهران ما ۳۲۷۰ هکتار بافت فرسوده تمام عیار را داریم که همه مولفه های فرسودگی را دارند و در کنار آن هم حدود ۸ هزار هکتار بافت ناپایدار را داریم.
این موضوع در کنار حضور گسل های فراوان در شهر تهران و امکان وقوع حوادث غیرمترقبه بویژه زلزله و از سوی دیگر با وجود شبکه های انتقال نیرو اعم از آب و فاضلاب، برق، گاز و مخابرات به خاطر نبود کانال های تاسیسات شهری مشکل اساسی داریم و این ها باعث نگرانی ما شده که اگر خدای ناکرده زلزله بیاید نه تنها در بافت فرسوده با مشکل جدی رو به رو شویم که حتی امکان امداد رسانی نیز وجود نداشته باشد.
#بافت_فرسوده -
در ابتدای آغاز به کار دوره جدید مدیریت شهری تخلفات ساختمانی و عدول از طرح تفصیلی شدت یافته است. لذا شهردار تهران برای جلوگیری از تخلفات شهرسازی در دوره گذار دستورات لازم را صادر کند؛ البته کمیسیون شهرسازی برخی تخلفات را با مدارک کافی احصا کرده است.